Które warzywa są zdrowsze – surowe, czy gotowane? To wydaje się być głupie pytanie, ale okazuje się w niektórych przypadkach bardzo słuszne. Jak się okazuje niektóre warzywa zdrowe składniki odżywcze uwalniają dopiero pod wpływem obróbki termicznej, czyli gotowania. Ale pod wpływem gotowania zwykłego, sparzenia lub gotowania na parze. Wszelkie smażenie, pieczenie i grillowanie wytwarza zbyt wysoką temperaturę i nasyca warzywo niezdrowym tłuszczem.
Oto kilka warzyw, które przed gotowaniem warto choć sparzyć.
Pomidor
Obróbka termiczna uwalnia z pomidorów likopen, czyli bardzo korzystny dla nas przeciwutleniacz. Który chroni nas przed miażdżycą, nowotworami i chorobami serca.
Marchew
Marchewka słynie z beta karotenu. Nie wiele jednak osób wie, że obgotowanie jej sprawia, że błony komórkowe miękną, co w konsekwencji pomaga naszemu organizmowi przyswoić więcej tego dobroczynnego składnika. Beta karoten bowiem poprawia nasz wzrok i wygląd naszej skóry.
Szpinak
Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Zawiera wiele potrzebnych nam składników jak witaminy z grupy B wapń, magnez, luteina, beta karoten, kwas foliowy. Po ugotowaniu szpinaku potraja się wartość zawartego w nim wapnia, a nasz organizm przyswaja więcej kwasu foliowego. Jest to dobra wiadomość dla przyszłych mam, które mają duże zapotrzebowania na kwas foliowy.
Szparagi
To bardzo zdrowe warzywo. Zawiera dużo witaminy A, C i E. Jednak nie tak łatwo się do nich dostać, ze względu na grube ściany komórkowe tej rośliny. Sposobem by dostarczyć jak najwięcej składników ze szparagów jest ich obgotowanie. Ścianki wtedy miękną, a my możemy dostarczyć organizmowi witamin, poprawiających nasz wzrok, cerę i odporność.
Dynia
Na koniec wspomnijmy o królowej polskiej jesieni. Dynia, warzywo zdrowe, smaczne i chyba mało kto próbuje je jeść na surowo. Cóż, Ci co próbują nie wychodzą na tym za dobrze, bo to właśnie gotowanie uwalnia najwięcej składników odżywczych z dyni. Zwłaszcza beta karotenu jak wcześniej wspomniana marchewka.
Istnieją warzywa zdrowe, nawet po gotowaniu, które zabiłoby większość właściwości z innych warzyw. Trzeba jednak pamiętać, żeby jednak czasem zjeść też surowe warzywo. Choćby i dlatego, żeby zęby miały co chrupać.