Oscypek – co to za ser?
Oscypek to jedna z najsłynniejszych i najbardziej rozpoznawalnych polskich przekąsek. Jest to ser regionalny pochodzący z polskich Tatr. Najczęściej jest to ser wykonany z mleka owczego, ale czasami dodaje się do niego mleko krowie. Oscypek ma charakterystyczny trójkątny kształt, a jego przygotowanie wymaga specjalnych form i narzędzi do produkcji.
Wartości odżywcze oscypka
Oscypek jest bogaty w składniki odżywcze i ma wiele zalet dla zdrowia. Jego bogactwo polega przede wszystkim na zawartości dużych ilości białka. Ser ten zawiera również wapń, fosfor, witaminy z grupy B i witaminę D. Ponadto oscypek jest bogaty w kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwas linolowy i kwas oleinowy.
Kaloryczność oscypka
Oscypek jest smaczny i bogaty w składniki odżywcze, ale co ważniejsze – jest bardzo kaloryczny. W 100 gramach oscypka znajduje się około 371 kcal. Nie jest to zbyt dużo, ale należy mieć na uwadze, że oscypek jest przede wszystkim przekąską, która nie zastąpi całego posiłku. Osoby odchudzające się powinny ograniczać jego spożycie i uważać na ilość spożywanego oscypka.
Oscypek a dieta
Oscypek to dobra alternatywa dla tradycyjnych serów o wyższej kaloryczności. Sprawdzi się jako przekąska lub dodatek do kanapek, sałatek i innych potraw. Należy jednak pamiętać, że oscypek nie powinien stanowić ogromnej ilości wartości kalorycznej diety. Warto zatem spożywać go z umiarem, a najlepiej – w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety.
Podsumowanie
Oscypek to smaczna i bogata w składniki odżywcze przekąska. Zawiera wiele wartościowych składników, takich jak białko, wapń, fosfor oraz witaminy z grupy B. Oscypek ma jednak wysoką kaloryczność, więc należy go spożywać z umiarem, a najlepiej – w ramach zróżnicowanej i zbilansowanej diety.