Wskaźniki dietetyczne to miarodajne narzędzia, które wykorzystywane są w celu określenia odpowiednich parametrów wagowych dla danej sylwetki czy uśrednionej liczby kalorii, jaką powinien spożywać dorosły człowiek. Najpopularniejszym wskaźnikiem jest BMI – waga a wzrost pozwala określić, czy dana masa jest właściwa dla konkretnego organizmu. Podobnie działa wskaźnik BMR, ten jednak uwzględnia również wiek osoby badanej. W dietetyce ważną rolę ogrywają także wzory, które pozwalają obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne. Najważniejsze z nich to PPM oraz CPM.
Wskaźnik PPM bada podstawową przemianę materii, czyli ilość kalorii, która powinna być dostarczana każdego dnia w celu podtrzymania podstawowych funkcji organizmu. CPM dodatkowo oblicza ilość kalorii, którą spalamy podczas wykonywania różnych czynności dodatkowych, dzieląc aktywność na lekką, umiarkowaną, dużą i bardzo dużą. Musimy pamiętać, że skuteczne i trwałe odchudzanie zagwarantuje nam jedynie spożywanie takich ilości jedzenia, które kalorycznie będą się mieścić między PPM i CPM, dzięki czemu unikniemy efektu jojo oraz schudniemy w zdrowy dla naszego organizmu sposób.