Chleb jest produktem powszechnym w sklepach spożywczych i piekarniach, jednak większość ludzi zastanawia się na jakością dostępnego w sklepach pieczywa. Zastanawiając się i analizując składy wiele osób dochodzi do wniosku, że najlepszym sposobem na zapewnienie sobie świeżego, pysznego chleba jest własnoręczne jego przygotowanie. Sposobów jest mnóstwo, jednak to chleb na zakwasie właściwości zbawiennych ma bez liku i mimo tego, że bardzo trudno go przygotować to wiele ludzi decyduje się postawić na właśnie taką formę przygotowania posiłku.
Chrupiąca skórka, pachnące wnętrze – chleb przygotowany w czeluściach własnej kuchni.
Właściwości, dla których to chleb przygotowany własnoręcznie jest niezaprzeczalnym liderem wśród wypieków, jest niezliczona ilość. Ten aromat, zapach, smak dzieciństwa oraz kontrola, co znajduje się w środku sprawia, że temat pieczenia chleba w domowym zaciszu staje się ponownie popularny. Jak przygotować się do własnoręcznego wypieku chleba? O tym przeczytasz poniżej, zapraszam do lektury.
Podstawą dobrego chleba jest przygotowanie zakwasu, który będzie idealną podstawą, budulcem dla całego wypieku. Aby przygotować go w prawidłowy sposób należy wykazać się nie lada cierpliwością i poświęcić na ten proces kilka dni. W odpowiedniej ilości należy mieszać ze sobą proporcje mąki i wody, następnie pozwalając popracować przygotowanej w ten sposób miksturze.
Po przygotowanym zakwasie, zazwyczaj po tygodniu ciężkiego oczekiwania na ten bez drożdżowy wytwór należy przygotować ciasto, którym zostaną wyłożone foremki uprzednio wysmarowane masłem. Do ciasta chlebowego należy dodać oprócz zakwasu ulubioną mąkę (pszenną, żytnią), letnią wodę, sól. Tak przygotowane ciasto odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Następnie do piekarnika – koniecznie uprzednio dobrze nagrzanego – nawet godzinę przed włożeniem chleba. Pieczemy chleb 30 minut w temperaturze 250 stopni, potem zmniejszamy temperaturę do 230 i trzymamy jeszcze 15 minut w piekarniku.
Należy pamiętać, by w piekarniku ustawić szklane naczynie z wodą. Pozwoli to na wytworzenie się chrupiącej, pysznej skórki na wierzchu naszego chleba.