Jeżeli jesteś zwolennikiem lub zwolenniczką domowych wypieków na pewno lubisz własnoręcznie upieczony chleb lub bułki! Jedną z najpyszniejszych rzeczy, jeśli chodzi o domowe wypieki rzeczy jest chlebek ziołowy. Jeśli nie masz thermomixa, nie musisz się martwić, bo teraz przygotujesz pyszny chlebek ziołowy bez thermomixa. Sprawdź, jak to zrobić i na co zwrócić szczególną uwagę, aby Twój wypiek był naprawdę wspaniały i zadowolił największych, domowych smakoszy!
Pieczemy chlebek ziołowy bez użycia thermomixa – jak to zrobić?
Świeże, chrupiące pieczywo, takie dokładnie jak chlebek jest wypiekiem, za którym przepada chyba każdy z nas! Chleb ziołowy bez thermomixa jest dosyć łatwy w przygotowaniu. Zanim przystąpisz do pracy, powinieneś zgromadzić wszystkie potrzebne Ci produkty. Będziesz potrzebował między innymi: drożdży, ciepłego mleka, mąki, jajek, cukru, soli a także oliwy z oliwek oraz prawdziwego masła, koperku, pietruszki ,czosnku oraz posiekanej bazylii i odrobiny soli. Najpierw musisz zrobić masło ziołowe. W tym celu wymieszaj wszystkie przyprawy z masłem i czosnkiem – możesz użyć też świeżych ziół uprawianych w domu lub w domowym ogródku. Gotowe masło dokładnie zmiksuj na jednolita masę.
Chlebek ziołowy bez thermomixa – jak zrobić elastyczne ciasto?
Podczas wyrabiania ciasta musisz użyć nieco siły. Jeżeli masz robot planetarny, będzie to dobry pomocnik dla Ciebie! Kiedy już wyrobisz ciasto, musisz je rozwałkować cienko na prostokąt oraz posmarować wcześniej przygotowanym ziołowym masłem. Ciasto pokrój na 4 bądź 5 pasków, a każdy pasek złóż w harmonijkę i ułóż na tortownicy. Taki chlebek najlepiej smakuje na ciepło. Piecz go nie więcej jak 30 minut w temperaturze mniej więcej 180 stopni. Do przygotowania Twojego wypieku możesz również użyć bazylii, o czym była mowa powyżej, ale również mieszanki gotowych ziół. Bazylia poprawia trawienie oraz ułatwia przyswajanie odżywczych składników, ma również działanie podobne do melisy – po zjedzeniu takiego chlebka z pewnością Twoja rodzina będzie czuła się syta i …spokojna!