Szybka sałatka do pracy: Proste i zdrowe przepisy na sałatki, które można zabrać do pracy
Sałatki to doskonałe źródło witamin i minerałów, dzięki czemu są idealnym wyborem na dobry start w każdy dzień. Świetnie nadają się również na zdrowy lunch do pracy. Przygotowanie ich w domu to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale przede wszystkim kontrola nad jakością składników i kalorycznością dania. Zobacz, jakie proste i zdrowe przepisy na sałatki można zabrać do pracy.
- SAŁATKA Z KURCZAKIEM I AWOKADO
Składniki:
- filet z kurczaka
- 1 awokado
- garść ulubionej mieszanki sałat
- 1 pomidor
- 1 ogórek
- 1 cebula dymka
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sok z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Filet z kurczaka usmaż na patelni na złoty kolor i pokrój w paski.
-
Awokado obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
-
Sałatę, pomidora i ogórka pokrój w drobne kawałki.
-
Cebulę dymkę pokrój w plasterki.
-
Wymieszaj wszystkie składniki w dużej misce.
-
Przypraw solą, pieprzem, oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
-
SAŁATKA Z CEZAREM I KREWETKAMI
Składniki:
- sałata rzymska
- 200g krewetek
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki startego parmezanu
- 3 łyżki dressing u Ceasara
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Krewetki ugotuj na patelni przez ok. 5 minut lub do momentu, gdy się zrumienią.
-
Jajka ugotuj na twardo i pokrój w ósemki.
-
Sałatę rzymską ułóż na talerzu.
-
Na sałacie połóż krewetki i jajka.
-
Posyp startym parmezanem.
-
Polej całość dressingiem u Ceasara.
-
Przypraw solą i pieprzem do smaku.
-
SAŁATKA Z FETĄ I BROKUŁAMI
Składniki:
- brokuł
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli czerwonej
- garść ulubionej mieszanki sałat
- 100g sera feta
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Brokuła umyj i podziel na różyczki. Ugotuj na parze przez ok. 5 minut.
-
Czerwoną paprykę i cebulę pokrój w cienkie paseczki.
-
Sałatę ułóż na talerzu.
-
Na sałacie ułóż brokuła, paprykę i cebulę.
-
Drobno pokrój ser feta i posyp nim całą sałatkę.
-
Polej octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
-
Przypraw solą i pieprzem do smaku.
-
SAŁATKA Z WARZYWAMI I KUSKUSEM
Składniki:
- 100g kuskusu
- 1/2 cukinii
- 1/2 papryki czerwonej
- garść ulubionej mieszanki sałat
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Kuskus zaparz w wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
-
Cukinię i paprykę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię. Smaż przez ok. 3-4 minuty.
-
Sałatę ułóż na talerzu.
-
Na sałacie połóż kuskus i smażone warzywa.
-
Skrop całość sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
-
Przypraw solą i pieprzem do smaku.
-
PIECZONY BATAT Z SAŁATKĄ
Składniki:
- 1 batat
- garść ulubionej mieszanki sałat
- 1/2 papryki czerwonej
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Batata umyj, obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Batata ułóż na blasze i piecz przez ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- Paprykę pokrój w kostkę.
- Sałatę ułóż na talerzu.
- Na sałacie połóż pieczonego batata i pokrojoną paprykę.
- Skrop sałatkę oliwą z oliwek.
- Jogurt naturalny wymieszaj z solą i pieprzem i polij nim całą sałatkę.
Podsumowanie:
Sałatki to doskonałe danie na zdrowy lunch do pracy. Są proste w przygotowaniu, zdrowe oraz można do nich wykorzystać wiele różnych składników, by zaspokoić różne gusta smakowe. Możesz zabrać je ze sobą w lunchboxie lub w słoiku, by zjeść je gdziekolwiek tam, gdzie jesteś. Warto zacząć od powyższych przepisów, albo zainspirować się nimi, by stworzyć swoją własną, idealną sałatkę do pracy.